Jó étvágyakat kívánok hozzájuk!
Babos káposzta:
Először csináltam ezt a gusztusos egytálételt, és nagy sikert arattam vele. Bográcsban is elkészíthető. Íme a folyamat:
2 nagy hagymát, 3 gerezd fokhagymát megpárolok 10 deka szalonnán. |
Hozzákeverek fél kiló felkockázott bármilyen húst (itt bőrös karaj szerepel). |
A hús fehéredését követően jönnek a fűszerek (bors, só, paprika), egy deci fehérbor, majd felöntöm vízzel és félpuhára főzöm a húst. |
Belekerül 30 deka savanyú káposzta (kimosva!), 10 deka félig főtt tarka bab és ismét felöntöm vízzel, hogy ellepje. 1 órán át így főzöm, amíg minden megpuhul, lassú tűzön. |
Jó étvágyat! :) |
Rakott tészta:
Szívesen csinálok rakott tésztát, mert mindenki nagyon szereti. Bármilyen, jó minőségű tészta megfelel hozzá, ami nem fő szét. Tölteléknek zöldség, spenót, gomba és husi tökéletes, csak harmonizáljanak az ízek. A leggyakrabban brokkolit, gombát és darált húst használok. Ezúttal pörkölt és kelbimbós-gombás Carbonara szósz lett a befutó. Lássuk!
Első lépésként a gombás-kelbimbós Carbonara szószt készítem el. Ehhez olajon megpirítok egy nagy fej lila hagymát és a kelbimbót. Már a színek is ínycsiklandozóak... |
Negyed óra párolás után beleteszem a 20 deka gombát. A legjobb a "szedett" gomba, de mélyhűtött is jó (ennél több leve lesz a mártásnak.) |
Ha megfőtt a gomba, beleteszek egy zacskó Carbonara alapport, és vele együtt készre főzöm. Nagy csokor bazsalikom és fehér bors a fűszere. |
40 deka sertéshúsból és 2 nagy fej vöröshagymából pörköltet készítek. |
Kb. 3/4 óra sütés 220 fokon eredményezi ezt a szép látványt! :) Jó étvágyat! |
Pásztó-tarhonya:
Ez a finom egytálétel egy kedves pásztói barátomról kapta a nevét, tőle származik a recept. Természetesen eredetileg pásztortarhonyának hívták... :D
A fogás bográcsban, szabad tűzön készítendő, de egy nagyobb fazékban konyhában is jól fog sikerülni. Íme!
A szalonna közé keverjük a 4 fej felkockázott vöröshagymát, és újabb fél (de akár 1) órán át vele dinszteljük, továbbra is lassú tűzön. |
Amíg az előbbi, időigényes fázis zajlik, előkészítjük a többi hozzávalót. Közben kevergetjük a hagymát, meg ne égjen! |
Ha már a hagyma is puha, rádobjuk a 3 felkockázott paradicsomot. |
Ha a paradicsom már összeesett, mehet bele 3 nagy felkockázott zöldpaprika. |
Miután a paprika is összeesett és finom lecsószag terjeng a lakásban, rádobunk 20 deka felkockázott gombát, egy kiskanál fehér borssal ízesítjük és tovább dinszteljük. |
A gomba szépen levet ereszt, ekkor mehet rá egy fél csokor petrezselyem zöldje. (A másik fele később jön. ) |
Maxi gázra kapcsolunk, jöhet a két kis csülök, felkockázva. Fehéredésig pirítjuk. |
A csülök alá öntünk 2 dl száraz vörösbort, de fehér is jó. Azzal kiforraljuk. |
Ha már majdnem megfőtt a krumpli is, beleteszünk egy doboz bab konzervet, és azzal is forraljuk egy picikét. |
Ezután kerül bele 20 deka tarhonya. Újra lassú tűzre váltunk. |
A tarhonya kb. 25-30 perc alatt (gyakran kevergetve) felszívja az összes vizet, amitől az ételünknek fantasztikusan kellemes, krémes állaga lesz! :) |
Jó étvágyat hozzá! :) |
Édeskömény leves:
Ebbe a nagyon finom levesbe nem kell semmi fűszer, hiszen az édeskömény maga egy fűszernövény, rendkívül karakteres aromával. Csupán só kell bele. Lássuk!
A fő hozzávalók: Egy édeskömény, egy krumpli és egy hagyma. |
Vajon pirul a hagyma. |
A felkockázott édeskömény is bele kerül, együtt pároljuk a hagymával. |
Hozzáadjuk a kockázott krumplit és az édeskömény levélkéit is. Felöntjük vízzel.. |
Ha megfőttek, tejfölös habarás kell bele. Összeforraljuk. |
Kész az illatos, tápláló leves! :) |
Hát én máris megéheztem, nagyon szépen bemutatod hogy mi merre hogyan :)
VálaszTörlésKöszi Viktor! :)
Törlés