Konyhatündér

Ezen az oldalon szeretnék bemutatni néhány specialitásomat, amiket nagyon szeretek! :) 

Jó étvágyakat kívánok hozzájuk! 


Babos káposzta:

Először csináltam ezt a gusztusos egytálételt, és nagy sikert arattam vele. Bográcsban is elkészíthető. Íme a folyamat:

2 nagy hagymát, 3 gerezd fokhagymát megpárolok 10 deka szalonnán. 

Hozzákeverek fél kiló felkockázott bármilyen húst (itt bőrös karaj szerepel).
A hús fehéredését követően jönnek a fűszerek (bors, só, paprika), egy deci fehérbor, majd felöntöm vízzel és félpuhára főzöm a húst. 
Belekerül 30 deka savanyú káposzta (kimosva!), 10 deka félig főtt tarka bab és ismét felöntöm vízzel, hogy ellepje. 1 órán át így főzöm, amíg minden megpuhul, lassú tűzön. 
Jó étvágyat! :)


Rakott tészta:

Szívesen csinálok rakott tésztát, mert mindenki nagyon szereti. Bármilyen, jó minőségű tészta megfelel hozzá, ami nem fő szét. Tölteléknek zöldség, spenót, gomba és husi tökéletes, csak harmonizáljanak az ízek. A leggyakrabban brokkolit, gombát és darált húst használok. Ezúttal pörkölt és kelbimbós-gombás Carbonara szósz lett a befutó. Lássuk! 


Első lépésként a gombás-kelbimbós Carbonara szószt készítem el. Ehhez olajon megpirítok egy nagy fej lila hagymát és a kelbimbót. Már a színek is ínycsiklandozóak...

Negyed óra párolás után beleteszem a 20 deka gombát. A legjobb a "szedett" gomba, de mélyhűtött is jó (ennél több leve lesz a mártásnak.) 

Ha megfőtt a gomba, beleteszek egy zacskó Carbonara alapport, és vele együtt készre főzöm. Nagy csokor bazsalikom és fehér bors a fűszere. 

40 deka sertéshúsból és 2 nagy fej vöröshagymából pörköltet készítek. 

Kifőzök 50 deka tésztát és megvajazott tálba belerétegezem a szottyos alkatrészekkel felváltva: alul tészta, rá gombás réteg, arra tészta, rá pörkölt, megint tészta és végül ismét gombával takarom be. A tetejére reszelt sajt való! 

Kb. 3/4 óra sütés 220 fokon eredményezi ezt a szép látványt! :)
Jó étvágyat! 



Pásztó-tarhonya:

Ez a finom egytálétel egy kedves pásztói barátomról kapta a nevét, tőle származik a recept. Természetesen eredetileg pásztortarhonyának hívták... :D 
A fogás bográcsban, szabad tűzön készítendő, de egy nagyobb fazékban konyhában is jól fog sikerülni. Íme!


10 deka jó minőségű, házi füstölt mangalica kenyérszalonnát NAGYON LASSÚ TŰZÖN megdinsztelünk. Akkor jó, ha a fakanállal szét lehet nyomkodni! Fontos a lassú tűz! Az étel elkészítésének ez a szakasza emiatt fél órán át tart, minimum. Akinek nincs sok ideje, neki se álljon! :)))

A szalonna közé keverjük a 4 fej felkockázott vöröshagymát, és újabb fél (de akár 1) órán át vele dinszteljük, továbbra is lassú tűzön. 

Amíg az előbbi, időigényes fázis zajlik, előkészítjük a többi hozzávalót. Közben kevergetjük a hagymát, meg ne égjen! 

Ha már a hagyma is puha, rádobjuk a 3 felkockázott paradicsomot.

Ha a paradicsom már összeesett, mehet bele 3 nagy felkockázott zöldpaprika. 

Miután a paprika is összeesett és finom lecsószag terjeng a lakásban, rádobunk 20 deka felkockázott gombát, egy kiskanál fehér borssal ízesítjük és tovább dinszteljük. 

A gomba szépen levet ereszt, ekkor mehet rá egy fél csokor petrezselyem zöldje. (A másik fele később jön. )

Maxi gázra kapcsolunk, jöhet a két kis csülök, felkockázva. Fehéredésig pirítjuk.

A csülök alá öntünk 2 dl száraz vörösbort, de fehér is jó. Azzal kiforraljuk. 

A húst felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és majdnem teljesen megfőzzük. Ekkor kerül bele a 4 felkockázott krumpli, valamint EKKOR SÓZZUK! (Ha korábban sózunk, később fő meg a hús!) Beletesszük a következő fűszereket is: bazsalikom, kakukkfű, majoranna, pirospaprika, 6 gerezd fokhagyma, és a maradék petrezselyem. 

Ha már majdnem megfőtt a krumpli is, beleteszünk egy doboz bab konzervet, és azzal is forraljuk egy picikét.

Ezután kerül bele 20 deka tarhonya. Újra lassú tűzre váltunk.

A tarhonya kb. 25-30 perc alatt (gyakran kevergetve) felszívja az összes vizet, amitől az ételünknek fantasztikusan kellemes, krémes állaga lesz! :)  

Jó étvágyat hozzá! :) 




Édeskömény leves: 

Ebbe a nagyon finom levesbe nem kell semmi fűszer, hiszen az édeskömény maga egy fűszernövény, rendkívül karakteres aromával. Csupán só kell bele. Lássuk!


A fő hozzávalók: Egy édeskömény, egy krumpli és egy hagyma.

Vajon pirul a hagyma.

A felkockázott édeskömény is bele kerül, együtt pároljuk a hagymával.

Hozzáadjuk a kockázott krumplit és az édeskömény levélkéit is. Felöntjük vízzel..

Ha megfőttek, tejfölös habarás kell bele. Összeforraljuk.

Kész az illatos, tápláló leves! :) 

2 megjegyzés: